Domov > Nasveti za posvojitelje > Prvi dnevi doma
Prvi dnevi
Po čakanju na svojega novega družinskega člana je ta končno pri vas doma in zanj se začenja novo življenje, ki ga do prihoda v novi dom še ni poznal.
 • LEŽIŠČE v stanovanju hrtu namestite tako, da vas bo lahko opazoval, hkrati pa mu bo omogočen razgled po stanovanju. Po dolgem in utrujajočem transportu bo vaš hrt prve dni večino časa prespal in z ležišča opazoval dogajanje okoli sebe. Zanj so vse stvari, ko so za nas samoumevne, povsem nove in tuje. Do sedaj je poznal samo tekaško stezo, skromno kletko ali tavanje po ulicah. STOPNIC, VRAT, OKEN itd. ne pozna ter so zanj novi. Najlaže si boste predstavljali, kako se počuti, če vam rečemo, da tako, kot če bi vas poslali v vesolje. Na začetku bo potrebno nekaj vaše potrpežljivosti in vzpodbud. Naj vas potolažimo, po kakšnem tednu se hrt vsega nauči (za spodbudo vam je na tej povezavi na voljo filmček o hrtji inovativni hoji po stopnicah). Ne obupajte, hrt je pes, ki si močno želi ugajati svojemu gospodarju, zato se je pripravljen truditi in učiti.

 • KOPANJE in KRTAČENJE sta eni od prvih stvari, ki jih je treba storiti ob prihodu domov. Vaš hrt se bo s čistim kožuhom počutil veliko bolje. Preden hrta postavite v banjo ali tuškabino, položite na tla brisačo, ki bo hrtu preprečila neprijetno drsenje.

 • S posebno fiziološko raztopino in vato OČISTITE UŠESA.

 • Za žvečenje in ČIŠČENJE ZOB mu ponudite kosti, ki jih zanj kupite v posebnih trgovinah. Na začetku se lahko zgodi, da jih bo ignoriral, saj kosti ne pozna,vendar bo hitro ugotovil, čemu so namenjene.

 • V prvih dneh po prihodu hrta NE SPUŠČAJTE S POVODCA. Najprej se morate navaditi drug drugega, spoznati morate njegove navade in posebnosti. Že samo ena plastična vrečka na cesti lahko za hrta pomeni vabo in posledično skok na cesto. Še preden boste uspeli ukrepati, se lahko vaša napaka za hrta konča tragično. Tudi kasneje mora hrt pri spuščanju vedno nositi nagobčnik, priporočamo pa vam, da je območje prostega gibanja vsaj 500 metrov oddaljeno od ceste.
 • OPRAVLJANJE POTREBE ZUNAJ običajno hitro steče. Na začetku priporočamo, da svojega hrta peljete ven na približno 3 oziroma 4 ure in obvezno pol ure po obroku. Vaš hrt je po dolgi poti in zaradi vseh dogodkov, ki so se mu v nekaj dneh zgodili, v stresu in njegov organizem se posledično na vse navedeno odzove z večkratnim opravljanjem potrebe. Jasno mu dajte vedeti, da ste veseli, da svoje higienske potrebe opravi zunaj. Njegovo početje nagradite z božanjem in priboljškom. Če se neljubi dogodek zgodi v stanovanju, izrecite s povišanim tonom glasu NE! ali FUJ! oziroma kaj podobnega ter hrta nemudoma odpeljite ven. Vendar ga ne tepite.

 • OBISKE OMEJITE na najožje družinske člane in hrtu omogočite, da v miru spozna vas in dom. Poskrbite tudi, da se bo imel možnost spočiti in v miru počivati. Če opazite, da ga motijo neznani zvoki v stanovanju in okolici, mu v prostoru, kjer je njegovo ležišče, prižgite radio in mu predvajajte pomirjajočo glasbo.

 • Obiščite izbranega veterinarja in PRIJAVITE HRTA v slovenski centralni register psov. Ob potnem listu in morebitnem kartončku z žigi o opravljenih cepljenjih vzemite k veterinarju tudi pogodbo o posvojitvi in zdravstvene posebnosti hrtov, ki smo vam jih poslali pred prihodom hrta in ste jih sprintali.  

 • Čeprav je vaš hrt v zavetišču dobil tablete proti glistam, vam priporočamo, da RAZGLISTENJE ponovite. Tudi če hrt ni imel glist, je treba razglistenje izvajati vsakih 6 mesecev (če ima hrt težave z želodcem, hujša ali kaže druge znake, na podlagi katerih bi lahko imel gliste, je razglistenje smiselno opraviti prej ob posvetovanju z veterinarjem). Svetujemo vam, da si pri veterinarju priskrbite tabletke, ki ne učinkujejo le na gliste, ampak tudi na trakulje.


 • Že prvi dan PREGLEJTE MOREBITNE ŠIVE, ki so ostali po sterilizaciji oziroma kastraciji v zavetišču. Običajno se pri nevtralizaciji hrtov uporabljajo razgradljivi šivi, ki so samorazgradljivi, vseeno pa lahko pri nekaterih hrtih zaradi načina šivanja oziroma preobčutljivosti pride do vnetja. Če se na mestu šivov pojavi rdečica ali opazite, da se hrt na tem mestu večkrat liže, ga čim prej odpeljite na pregled k veterinarju, ki bo ustrezno ukrepal.

 • Že naslednji dan po njegovem prihodu začnite hrta navajati na to, da bo znal ostati SAM DOMA. Najpogostejša napaka novih posvojiteljev je prav ta, da prve dni s hrtom preživijo ves čas, nato pa pride dan, ko morajo v službo ali po opravkih, in pustijo hrta samega za več ur. Zato je priporočljivo z navajanjem začeti takoj in postopoma. Prvič odidite iz stanovanja za nekaj minut, počakajte pred vrati in opazujte hrtovo obnašanje in reakcije. Ob vrnitvi svojega hrta še posebej pohvalite ter obvezno nagradite z božanjem in s priboljški. Ob njegovem cviljenju oziroma nezaželenem obnašanju uporabite besedo NE! ali FUJ!, s katero mu boste dali vedeti, da vam takšno obnašanje ni všeč. V nobenem primeru ne kričite na hrta, nikakor pa ga ne tepite. Vajo ponavljajte večkrat na dan in vsakič ustrezno podaljšajte čas svoje odsotnosti. Večkrat (brez razloga, torej ne ob odhodu!) odprite vhodna vrata ter vzemite v roke ključe in stvari, ki jih običajno vzamete s seboj, kadar zapustite stanovanje, tako jim namreč hrt (še posebej pa zvokom, ki jih povzročajo) ne bo več posvečal pozornosti. Tudi če hrt ob vašem odhodu v začetku cvili, NE OBUPAJTE in ponavljate vajo.

 • Preden pustite hrta v stanovanju samega, odstranite vse stvari, s katerimi bi se lahko kakor koli poškodoval (škarje, ostri predmeti, predmeti iz stekla ipd.). Ne pozabite, da hrti zaradi svoje velikosti zlahka dosežejo stvari na mizi, kuhinjskem pultu in drugje (če se želite dodatno prepričati o navedenem, sta vam za ponazoritev na voljo ta filmčka: Greyhound Home Alone in Greyhounds are smarter than you think ! ). V prvih dneh je pomembno, da svojemu hrtu omogočite spoznavanje stanovanja in vseh stvari, ki so v njem, že takoj pa mu povejte, česa ne sme početi (torej uporabite besedico NE! oziroma FUJ!).

 • Seznanite se s podatkom o zadnjem CEPLJENJU PROTI STEKLINI, ki je naveden v potnem listu vašega hrta, skupaj z datumom o poteku cepljenja. Tudi če je v potnem listu navedeno, da velja opravljeno cepljenje proti steklini več kot eno leto, morate v skladu s slovensko zakonodajo to cepljenje vsako leto obnoviti. Označite si na koledarju za naslednje leto teden, v katerem je treba obnoviti cepljenje proti steklini, da se boste lahko pravočasno naročili pri veterinarju. 

 

Fotogalerija:

Prvi dnevi_1

Share
 
byayar